Home | Over ons | Contact

 

facebooklogo

Club Nieuws

Bezoek Toverlint Gouda 7 november 2017

Op visite: Frans Niks van Videoclub Phoenix uit Brielle

Frans kwam op uitnodiging zijn gebruik en ervaring met “smartphone filmen” met ons te delen.
Met behulp van een “DJI Osmo gimbal” een 3-assige handheld stabilizer (een intelligent handstatief), vervolmaakt Frans zijn hobby met beelden op zijn Samsung Galaxy S7 Voor filmen / fotograferen /monteren en tonen, zijn de huidige generatie smartsphones (met geheugen 32GB en SD card van 32-64-128-256GB) goed genoeg.

De DJI osmo gimbal (prijs € 289) met te downloaden app (DJI-GO: bluetooth communicatie), is uit te breiden met assesoires w.o.
Universele mount met “coldshoe” (€ 28) voor bevestiging van on-camera assesoires als lamp /microfoons
DJI Osmo Base (€ 10)
Extensionstick € 59, speciaal ontworpen voor DJI Osmo voor groter bereik, creatieve opnamen en selfies.
Tafelstatief € 59, voor gebruik DJI Osmo handheld .
Oplader € 19 voor de DJI Osmo intelligent Battery
Oplaadbare Accu van 980 mAh (€ 39)
Klem voor buis en/of fietsstuur (€54)
Microfoon met windvanger (€ 60)

Als app gebruikte Frans ook “Adobe clip” en “Quik” montage app voor montage beelden/geluid

Frans had alle hardware demonstratie gereed bij zich en liet resultaten van de configuratie via projectie zien.
Aardig was hierbij dan de DJI-Osmo panoramabeelden (9 opname bij elkaar) produceerde in een totaalbeeld (zie opname Frans toehoorders in de zaal). Al met al een geslaagd bezoek met hints en mogelijkheden voor (uitbreiding) en vervolmaking van uw hobby.

Klik link Kamera-express

pano standaard

Rene

Bezoek aan Videoclub Rijnmond

Woensdag 18 oktober gaf videoclub Rijnmond een filmavond waar 3 films werden vertoond die op het regiofestival in de prijzen waren gevallen..
Clubleden van andere clubs uit de regio waren van harte welkom, en Janny en ik hebben aan de uitnodiging gehoor gegeven..

Er waren een kleine 30 belangstellenden, waaronder de makers van de films, die uitleg zouden geven aan het hoe, waarom, en het beoogde van hun producties. Voor elke film was 45 minuten beschikbaar…, zo dat iedereen de gelegenheid zou hebben eventuele opmerkingen te plaatsen of vragen te stellen.

Als eerste film werd “Final Step” van Ronald van Amstel gedraaid. Een indrukwekkende science fiction productie.., een technisch hoogstandje wat erg aan “Star Track” deed denken..

Een verhaal over buitenaardse wezens, die van plan zijn de aarde over te nemen, vanwege het voedsel tekort op hun eigen planeet.

Dat lukt natuurlijk niet , en het slot is best verassend. Maar hoe knap gemaakt het ook is…het heeft mijn inziens weinig met filmen te maken.., elke shot was opgebouwd in 3D, met een trukendoos vol met digitale tools, enorm veel geduld en met de technische “know how” van een programmeur.. Zeker was het indrukwekkend, en de vragen bleven dan ook niet uit . Enthousiast legde hij uit, met behulp van een video, “The making of” hoe zijn project tot stand gekomen was.

De tweede film, “Huib was Huib” was van Nancy Dijkman… Een film met als thema liefde, en de vraag hoe sterk die is als één van beiden iets gaat mankeren of geheel afhankelijk wordt.

In dit geval een man die een hersenbloeding heeft gehad en die totaal afhankelijk is geworden, en langzaam maar zeker verslechterd.

De camera volgt hem en zijn vrouw in het dagelijks gebeuren. Interviews met de arts, zijn kinderen en kleinkind, maar vooral de toewijding en onvoorwaardelijke liefde waar mee zijn vrouw hem verzorgt.

De moeilijkheden, de pijn en het verdriet dat zo’n situatie met zich mee brengt. Nancy die pas 4 jaar met filmen bezig is , weet dit prachtig en integer vast te leggen.... Maar ondanks alle zorgvuldigheid en integriteit, voelde ik me ongemakkelijk, als een soort van voyeur die in de intimiteit van een ander gluurt..

Bij de nabespreking bleek dat het om haar schoonvader ging, en vertelde zij dan ook hoe moeilijk en emotioneel het maken van deze film vaak was.... gelukkig is alles met de familie zorgvuldig door gesproken voor dat ik er aan begon..

Op de vraag of zij het niet vervelend vond om met deze film in de prijzen te vallen, zei zij wel blij te zijn met de prijs, maar daar ook wel een dubbel gevoel over had ..

In de pauze die hier na volgde is nog veel nagepraat over dit moeilijke onderwerp.. De laatste film was van Gerard de Boer. “De Leidse Waag terug in beeld” De rode draad in deze film is een grootvader die zijn kleindochter mee neemt op een wandeling door Leiden .

Zij moet een spreekbeurt op school houden over Leiden, dus Opa verteld haar al wandelend alle historische wetenswaardigheden over de plekken die zij tegenkomen. De Leidse Waag is de hoofdmoot van de film , uitgebreid wordt verteld over de geschiedenis en het gebruik van de Waag.

Alles fraai in beeld gebracht, Opa en kleindochter spelen het leuk, soms misschien een beetje te gemaakt, maar in z’n geheel een mooi gemaakte interessante film. Voor mij gevoel toch iets te lang om boeiend te blijven..

De nabespreking bracht de gebruikelijke “betweters” naar voren.., die bij de technische film eigenlijk niets konden zeggen, en de andere film lag te gevoelig…dus.... Maar Janny en ik waren het er over eens , dat het moeite waard was geweest…

Bedankt namens de leden van Videoclub Phoenix

mathieu

In Memoriam Mathieu Zijlstra

Gisteren, 9 juni hebben we ons clublid Mathieu Zijlstra samen met zijn vrouw Henriete, zijn kinderen kleinkinderen en achterkleinkind, samen met een groot aantal vrienden en bekenden, begeleid naar zijn laatste rustplaats. Mathieu was geen man van het hoge woord, op zijn eigen beheerste manier kon hij zinvolle opmerkingen maken over een vertoonde video.
Mathieu was het best bekend bij onze leden die de video verzorgden bij de Plantage. Hij was daar 21 jaar cameraman en montage technicus. Frans en Jos hebben daar jaren met hem samengewerkt. De laatste jaren ook met Wim.
MathieuMathieu was aanvankelijk lid bij videoclub Rijmond, samen met zijn onafscheidelijk vriend, Arie Niemandsverdriet. Pas na het overlijden van Arie besloot Mathieu zich bij Phoenix aan te sluiten, waar zijn collega’s van de Plantage ook lid waren.
Zelf heb ik met Mathieu samengewerkt bij de opnames van de film “Wachten” ook daarbij stelde hij zich op zijn bekende rustige manier op.
Ofschoon zijn lichamelijke klachten steeds meer toenamen, bleef Mathieu trouw onze clubavonden bezoeken. Met behulp van vervoer op maat was hij elke clubavond aanwezig. De traditionele sluiting van de avond, het laatste jaar, was Peter, die de deur open deed en meedeelde, “Meneer Zijlstra, uw taxi staat voor” Mathieu, we zullen je missen.

auto

Oo

Uitstapje woensdag 4 mei 2016

Al maanden geleden hadden we besloten om eens met zijn allen op excursie te gaan. Vandaag was het dus zo ver. Om kwart over 1 zouden we een havenrondvaart met de Spido maken. Reinier had op het laatste moment afgezegd, hij moest naar de verjaardag van zijn kleinkind. Joke, Cees, Frans Jan en ik waren present. Behalve Joke allemaal met partner. Het weer waas onvoorstelbaar mooi, prachtig zonnig, helaas met een stevige koude wind, die naarmate we verder richting zee gingen, steeds sterker werd. De dames hadden aan boord al snel een plekje gevonden op het achterschip, waar ze door de grote ramen van het uitzicht konden genieten, zonder de koude wind. De mannen kwamen elkaar overal op het schip tegen, om opnames te maken vanuit verschillende hoeken. Veel variatie heb je daar tenslotte niet in, op en schip. Het meest interessante onderdeel was natuurlijk het uitzicht. Ofschoon iedereen bepaalde delen van de haven wel kende, is het toch een heel ander gezicht vanaf het water. Er zijn dus heel wat minuten opgenomen. De vraag is, wat deze dag uiteindelijk aan filmpjes zal opleveren. Eigenlijk verwacht ik een zelfde soort effect als bij ons experiment met de opnames uit Keulen, bijna dezelfde beelden, maar een aantal films met een heel verschillende sfeer. Na een tocht van ongeveer anderhalf uur meerden we weer af aan de spido steiger. We hebben Dagjeuiteven op elkaar gewacht, want oorspronkelijk had Reinier beloofd op een kop koffie in cafe Rotterdam te tracteren. Voor Joke was de wandeling daarheen een brug te ver, maar naast de Spido zit cafe Smaak en dankzij het zonnetje en het wat beschutte terras was het geen plaag om daar neer te strijken. Toen het op afrekenen aankwam besloot Rinus het rondje voor zijn rekening te nemen, omdat hij net jarig was geweest. Dat betekende uiteraard dat er voor hem gezongen moest worden, wat we dan ook uit volle borst gedaan hebben. De overige gasten op het terras keken wel wat raar op, maar wat zou het, niemand kende ons per slot van rekening. Op onze facebook pagina staan nog wat foto’s die kun je vinden als je op de onderste link klikt. https://www.facebook.com/videoclubphoenix1996/?ref=aymt_homepage_panel
00

Verslag Regiofestival ZH12 23 april 2016

Voor het eerst sinds jaren was het festival niet in Krimpen, maar in Leiden. Dat was even wennen. Parkeren tegen betaling en een vrij krappe sobere behuizing. De zaal was een klaslokaal van een oude ambachtsschool, die als cultureel centrum in gebruik is.
De ontvangst in de tot horecagelegenheid omgebouwde aula, was allerhartelijkst. En de organisatie was bijna vlekkeloos. De projecties begonnen precies op tijd, en sloten naadloos op elkaar aan, afgewisseld met het voorlezen van het juryrapport, door een bijklussende dame van stand. De zaal was helemaal gevuld en de sfeer was als gewoonlijk goed, maar licht gespannen. Wat wil je, als je film vertoond wordt voor het meest kritische publiek dat je je kunt voorstellen. Bij veel films bleek, dat het schrijven en spelen van een goede dialoog voor amateurfilmers een erg moeilijke opgave is. Ook de kwaliteit van het geluid liet bij velen nog weleens te wensen over. Veel filmers vergaten ook te vermelden, van wie de geleende beelden in de film afkomstig waren, of van wie de auteur van het verhaal was. De juryrapporten vermeldden dat steeds. Bij een aanRegiofestivaltal films merkten we ook op, dat Bob hier hoognodig het mes in moest zetten, wat de kwaliteit zou verbeteren.
Er waren in totaal 8 prijzen te verdelen, een eerste tot en met derde prijs voor fictie en non-fictie films, de Mat Gerritsenprijs een wisselprijs voor de film die de meeste emotionele waarde heeft, en de Jan Schoonen wisselprijs voor de beste film volgens het publiek. Het zou te ver voeren om alle prijzen hier te noemen, geïnteresseerden kunnen die vinden op de website van ZH12, http://zh12.videofilmers.nl/ De meeste waardering, zijnde de eerste prijs fictie, de Mat Gerritsen prijs en de Jan Schoonen prijs kreeg de film Vraag me niet waarom, van ´het Toverlint” die ook wat ons, simpele filmers betrof met kop en schouders boven de rest uitstak.
Kortom, we hebben ons zaterdag niet verveeld, jammer dat de inzending van Phoenix niet in de prijzen viel, maar dat maakte de dag niet minder interessant.
oo

Dinsdag 2 februari 2016 Verslag van onze Clubjaarwedstrijd in AD van 3 februari 2106

krantAD

Terug naar Club verslag.

Zaterdag 13 april 2013 was het district festival .

festival20131Origineel was de opening, waar het samen gaan van ZH1 met ZH2 werd uitgebeeld door een bruidspaar, dat symbolisch getrouwd werd, als zijnde ZH1 en ZH2.
Leuk gevonden om op deze manier het eerste ZH12 festival gestalte te geven.
Het bleek al gauw dat er geen moeite gespaard was gebleven, om dit festival zo goed mogelijk te laten verlopen.
festival20134Een perfecte projectie zorgde er voor dat elke film ten volle tot zijn recht kwam.
Eén keer ging het een beetje mis, iets met het formaat of zo.., maar dat werd vlot en nagenoeg zonder oponthoud verholpen.
Het aanbod van films was redelijk veel, maar de kwaliteit van het aangebodene was zodanig, dat ik met plezier naar de meeste films heb zitten kijken, er zitten natuurlijk altijd wel wat films bij die je minder boeien, omdat het onderwerp je niet aanspreekt, maar die toch mooi gemaakt waren.
Bij de speelfilms waren er films bij die bijzonder waren, en veel indruk maakten..
Maar ook bij de non-fictie heb ik juweeltjes van films gezien, veelal natuurfilm, waarbij hele mooie !
festival20131Wat mijn persoonlijk zeer boeide was de documentaire "Mens durf te leven" waarin de maker op filosofische wijze vast stelt, en laat zien, dat de mens over het algemeen moeite heeft zelf zijn normen en waarden te bepalen, en zich dus graag laat aansturen door religiën.
En dat alles ondersteund met de stellingen van alle grote filosofen die de geschiedenis gekend heeft. De meningen waren natuurlijk zeer verdeeld.., het werd meer een powerpoint-presentatie genoemd, en ook in het jury rapport was men er niet uit of het nu de tekst of de beelden was die ze aan het beoordelen waren.
Hoe dan ook, de film kreeg naar mijn mening een welverdiende eerste prijs bij de non-fictie. Bij de fictie films pakte de best gekozen film zelfs 4 prijzen, nl. de eerste prijs, de zaalprijs, de Mat Gerritsen wisselprijs en de clubprijs die beschikbaar werd gesteld door Videofilmclub De IJsselstreek. Alles klopte ook aan die film, het verhaal, het acteren, muziek, prachtige cameravoering, kortom, de hele productie..!
Maar we hebben al meer mooie dingen van ze gezien, zij waren ook verantwoordelijk voor die top-productie "De Mol".
Al met al was het een voor mij althans een geslaagd festival.., mooie films en een gezellige relaxte sfeer..! Petje af voor de organisatie..!

Bob

Zie de side van

Beste video-vrienden..,

Begin vorig voorjaar kwam ik dit artikel in de bijlage "Voorne Putten" van het AD tegen. Blijkt dus dat de première van deze film vorig jaar op 26 mei heeft plaats gevonden.
Horror1Niet te verwonderen dus dat ik dacht dat de film die we vorige week dinsdag in Rhoon zagen.., deze film was..,niets is minder waar, Rozenburg blijkt dus twee ambitieuze filmers te hebben.
Blijft de vraag..,wie was eerst ? Niet dat het belangrijk is, maar de twee enthousiaste filmmakers van vorige week zijn waarschijnlijk minder origineel als dat werd doen voorkomen.
Nu is het niet echt aan mij om een soort van recensie te schrijven over de film van vorige week, maar er zijn toch wel een paar dingen die ik terecht of onterecht kwijt wil. De organisatie van het project (zoals zij dat zelf noemden) was zonder twijfel geweldig.!, zo ook het camerawerk !!
Maar dat mag je dan ook wel verwachten van iemand die aan het eind van zijn opleiding tot cameraman is..
Horror2Toch valt de film ,voor mij persoonlijk door de mand.. Een verhaallijn zo simpel..,en dan toch heel verwarrend.,voor mij althans...
En dan was het spel en de dialogen ..,verre van overtuigend...,en ook liet het geluid te wensen over.. Het is duidelijk dat alle aandacht is gestopt in de organisatie en het camera werk .

Vandaar dat ik eigenlijk heel benieuwd ben naar de film "Virgo " van die andere Rozenburger. Misschien is daar op de een of andere manier aan te komen ..?

Volgens het artikel is de film te koop voor 7.50 euro incl.verzendkosten en is contact op te nemen met Van Hoorn via Facebookpagina "Virgo The Movie."

Alleen zit ik niet op Facebook..

Bob

Ja, de kogel is door de kerk!

Gisterenavond zijn de beide verenigingen Zuid-Holland I en Zuid-Holland II ontbonden en hebben daarmee opgehouden te bestaan.
Enkele weken geleden is reeds de nieuwe vereniging ZuidHolland 12 opgericht.
Hans Webbers onze secretaris en ik waren gisteren aanwezig bij de beide vergaderingen: Eerst de opheffing van ZHII (in het andere deel van de zaal achter gesloten deuren vond eenzelfde vergadering plaats voor ZHI).
Daarna de eerste vergadering, met een feestelijk tintje, met vertegenwoordigers van alle clubs( Alleen Rijnmond was met schriftelijke kennisgeving afwezig) die deel uitmaken van het nieuwe ZH12.
Met algemene stemmen werd het toetreden van alle filmclubs tot de nieuwe vereniging goedgekeurd.
Ook filmclub Rijnmond had schriftelijk voor gestemd.
De nieuwe vereniging heeft veel plannen. Onder andere het voortzetten wat eerdere jaren al door beide verenigingen werd georganiseerd. Cursussen en festivals.
Deze plannen zullen op de Website van (nu nog) ZHII worden bekend gemaakt. Deze website zal worden aangepast voor ZH12.

Met vriendelijke groeten
Joke

Themafilmfestival Energie

themafestivalenergieElk jaar worden videoclubs door de districten Zuid-Holland I en Zuid-Holland II uitgenodigd om een korte film te maken rondom een thema. Voor 2012 viel de keuze op het thema 'Energie'.
Dat je met dit onderwerpen vele kanten uitkunt, bleek zondagmiddag 7 oktober jl. in de Raysland Studio in Rhoon. Van science fiction tot animatie werden tien 'energiefilms' vertoond die het publiek lieten zien op hoeveel manieren je het thema kan interpreteren.
Ook Phoenix was present.
Met dank aan Louis Davids vertoonde Hans Webbers een filmpje over een voormalige Portugese elektriciteitscentrale onder de noemer: 'Doe het electrisch'.

Net als het jaarlijkse reisfilmfestival was ook deze bijeenkomst weer een goede aanleiding om onderlinge ervaringen uit te wisselen en contacten te leggen.
Gastheer was videoclub Lux die voor dit festival gebruik mocht maken van de Raysland Studio, een perfecte locatie.
Ook Phoenix hielp met de organisatie een handje mee. Technicus Frans Niks verzorgde de presentatie van de films en dat verliep vlekkeloos.

Klik hier op Filmpagina. Om het filmpje van onze clublid Hans Webbers te zien.

Klik hier LogoZHII om ook hun verslag te lezen.


Verslag bezoek Unica in Bulgarije van Joke.

unicaRuse (spreek uit roesse) gelegen aan de Donau die de grens vormt tussen Bulgarije en Roemenië, was dit jaar het toneel van het Wereld amateur film congres en festival.
34 Landen van over de hele wereld van Argentinië tot Korea tot Zweden en Zwitserland namen met zo'n 162 films deel aan deze manifestatie. Daarnaast was er een wereld 1 minuut film cup. met 29 films.
Ja en daar was ik bij.
Het programma bestond uit 4 hele dagen met 2 maal 6 en 2 maal 8 blokken van 3 tot 6 films
(afhankelijk van de lengte van de films.) Op de andere dagen waren andere activiteiten gepland waaronder gezamenlijke maaltijden en excursies, zodat we ook nog wat van het land te zien kregen.
Ik schat dat de gemiddelde leeftijd van de ongeveer 350 congresgangers rond de 70 jaar. Er bevond zich zelfs een 100 jarige bij. Bij de jongeren, die er gelukkig ook waren, waren nogal wat leerlingen van filmscholen. Er was een aparte categorie voor de door leerlingen van deze scholen gemaakte films. Ik heb bijna alle films gezien. Het was vanwege de airco niet heel warm in de filmzaal. De buitentemperatuur was rond de 30 to 37 graden.
Veel congresgangers kenden elkaar van vorige keren en de begroetingen waren heel hartelijk. Als nieuweling werd ik gemakkelijk opgenomen, er heerste een heel plezierige sfeer.
Er was een blok van 4 Nederlandse films en 2 een minuut films:
Nomen; van Vladimir Murtin; kreeg een eervolle vermelding.
Figment; van Willem Serné; Eervolle vermelding.
Mol; van filmgroep Skoep; Brons.
Vol van Leven; van Joren Molter; Brons.
De 2 films van een minuut waren:
Penibel; van Elvira Franken en Blind date; van Niek van Oostenbrugge.

Al met al was het een leuke ervaring. Volgend jaar vindt de Unica in Korea plaats. Of ik daar dan ook
heen ga ??????
Joke Sanders

Klik hier op de dag van de Amateurfilm


Op het Districtsfestival van 12 mei 2012 won Jannie Garama de 2e prijs.
Met haar videofilm "van Gras tot Kaas".

Jannie2eprijs__________Jannieprijsuitreiking2e

Ook Bob Exmann met zijn filmpje "Sri Lanka" en de groep Frans Niks, Reinier van der Wel, Cees v't Schip, Wim Boekholt, Bob Exmann, & Jos Wolffers met hun docu filmpje over "Drie nieuwe klokken voor de Brielse Dom", deden mee.
Maar vielen niet in de prijzen.

Makers klokkenfilm__________PosterO